woensdag 8 april 2015

EMIGREREN MET KINDEREN deel 1

Iedereen heeft zijn eigen redenen om te emigreren. De een emigreert omwille van een partner, de ander omwille van zijn geloof, de ander voor een nieuwe baan. Of je wel of niet moet emigreren, hangt dus helemaal af van de redenen waarom je zou willen emigreren of waarom misschien juist niet.

Zelf heb ik in de bloei van mijn leven nooit gedacht dat ik in staat zou zijn om er überhaupt over na te denken laat staan het ook echt te doen. Maar opeens komt het op je pad, dan denk je aan emigreren. Een andere plek op aarde die je wilt ontdekken, ervaren en meemaken. Samen met je partner moet je natuurlijk wel hier over op 1 lijn staan. Het is natuurlijk niet handig als de een er om staat te springen en de ander er niets voor voelt. En als je kinderen hebt dan spelen zij een hele grotere rol in je besluit. Daarom wijd ik twee delen aan EMIGREREN MET KINDEREN.

Vanaf de basisschoolleeftijd kunnen kinderen een verhuizing als iets ingrijpend ervaren. Zij zullen dan ook hun ideeën en emoties tonen m.b.t. een emigratie. Het is ook niet makkelijk om een puber te overtuigen dat het ergens anders vast nog beter is en in dit geval, Marokko. Emigreren vraagt dus ook veel van een kind. Tot een leeftijd tussen 10 en 12 jaar kan het in principe nog net. Ouder kan ook natuurlijk maar het vraagt veel inzet van je kind die vaak in een nieuwe fase zit in zijn of haar leven: de pubertijd. Feit blijft dat de ouders degenen zijn die de beslissing nemen en dat de ouders moeten beseffen dat ze voor een goede toekomstperspectief dienen te zorgen willen ze dat het slaagt.

Het wordt dus al wat ingewikkelder als je kinderen hebt, ze moeten hun vertrouwde omgeving zoals familie, school en vrienden achterlaten. Je hoeft niet bij de eerste negatieve reactie van je kind er van af te zien, wij als volwassenen weten niet eens wat een emigratie inhoudt en wat ons te wachten staat, laat staan een kind. Je kunt door de reactie van je kind natuurlijk wel rekening houden met zijn of haar gevoelens en begeleiden om aan de nieuwe situatie te wennen, vooral als je kind al wat ouder is. Betrek je kinderen zo ver het kan in het proces, zoals winkelen voor een nieuwe kamer en voor het nieuwe huis, het inpakken etc. Laat jullie besluit om te emigreren leven in jullie gezin en laat je kinderen meedenken.

Het kan misschien nog even duren voordat de geplande emigratie zich aandient. Besef dan dat het normale leven nog steeds gewoon door gaat en leef niet alsof je al vertrokken bent. Ondanks de intentie en voorbereidingen moet je gewoon verder gaan met waar je mee bezig was. Ik wist in januari bijvoorbeeld al van onze plannen maar schreef de kinderen toch gewoon in bij een nieuwe sportvereniging en gingen we gewoon door met onze dagelijkse bezigheden. Ondanks dat we tussen de verhuisdozen zaten en we ons huis beetje bij beetje aan het leeg halen waren.

Bij een nieuwe land hoort ook een nieuwe taal. De taal beheersen vergemakkelijkt het integratieproces, het is een belangrijke communicatiemiddel om vooruit te kunnen komen in je nieuwe omgeving. Het is dus aan te raden om al iets van taalcursussen te nemen, met name de Franse taal. Helaas heb ik dit niet gedaan. Op sommige momenten denk ik - waarom heb ik die moeite niet genomen. Omdat ik niet beter wist natuurlijk. Laat je kinderen dan ook zo vroeg mogelijk kennis maken met hun nieuwe taal. Ik hoorde altijd dat kinderen snel een taal leren. Kinderen zijn inderdaad flexibel maar pin er niet aan vast. Het ene kind is enthousiast en heeft een talenknobbel en de ander heeft er meer moeite mee.

Het allerleukste aan dit avontuur is dat je helemaal opnieuw kunt beginnen maar een nadeel is dat je dus letterlijk helemaal opnieuw moet beginnen. Zo dus ook een juiste school vinden voor je kinderen. Ze zijn natuurlijk al het een en ander gewend dus ben je op zoek naar iets soortgelijks. Je kunt vooraf tijdens een vakantie scholen bezoeken die in de buurt zitten maar ook eventueel aan familie en vrienden vragen of zij iets kunnen adviseren. Neem je tijd hiervoor, vraag bij elke school een gesprek aan en dit doe je totdat een school goed aanvoelt. De meeste mensen, dus ook de locals, kiezen voor een privéschool. Staatsscholen zijn echter niet bij voorbaat slecht, de klassen zijn vaak enorm en de manier van lesgeven kan wat verschillen. Het programma van een privéschool sluit meestal wat meer aan bij onze wensen en je kind krijgt wat meer begeleiding i.v.m. de achterstand die ze hebben. Een privéschool is trouwens gewoon een benaming voor "een betaalde school". Elke school heeft zijn eigen tarieven. Vanaf ongeveer 350 dh tot wel 1500 dh per kind. 



Lees morgen deel 2 EMIGREREN MET KINDEREN 

2 opmerkingen :

  1. Heel leerzaam! Je hebt een prettige manier van schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Zainab, ik wil zoveel schrijven maar besef dat het beknopt moet zijn voor jullie, vandaar dat ik het in 2 delen opgesplitst heb en dan nog heb ik het idee dat ik nog niet alles duidelijk heb kunnen vertellen. Deel 2 is online, veel leesplezier.

    BeantwoordenVerwijderen